La spatola,ossia l'arte de menar bene la polenta e de mettarghe el tocio.
Allegoria de Arlechin Batocio moreto bergamasco e mezzo mato
el qual la offre, dedica e presenta ai omeni politizi de Stato».
Ghe xe na caldiera - tacada su un fogo
che par una vampa - de incendio o de rogo.
vissin gh'è una polvare, che par d'oro fin
e qua ghè la spatola del gran Trufaldin.
Scominsia el miracolo...se vede de drento
levarse 'na brombola, d'arzento, d'arzento,
po' subito un'altra la vien a trovar
e l'acqua nel fondo scominsia a cantar.
La canta, la ronfa, la subia, la fuma
de qua la se sgionfa, de là la se ingruma,
el fogo consuma col vivo calor
le brombole in sciuma, la sciuma in vapor.
La bogie, de boto, atenti, ghe semo
più fiama, de soto - supiemo, supiemo.
Che gusti, che zoge, la bogie, la bogie.
La va, la galopa, la zira, la sciopa
là fa la manfrina, farina, farina,
la salta per soto, la sbrodola fora
portème in cusina, farina, farina. ...
Ocio ocio, oè, Batocio !
Ciappa in man tecia e caena
miscia, volta, zira, mena
deme el tocio, ocio, ocio.
Mola, tira, tira, mola
e destira e stinca e fola
la xè frola - dài de qua
dài dài, dài, la broa, la scota.
Ahi, ahi, ahi, me son scotà
la xè cota la xè cota !
Sior Florindo la se senta
che xè fata la polenta.
... Dunque magnemola ghe manca el sal
sal de la fiaba xè la moral.
Ecco: la spatola la xè el mio estro
la xè il mio genio, pronto e maestro;
e quel finissimo fior de farina
vol dir Rosaura e Colombina;
l'acqua broenta xè el nostro cuor,
e la polenta la xè l'amor.» |